Nog één koekje en ik...

Gepubliceerd op 4 januari 2017 om 20:07

Procrastineating,

zo noemt men in het Engels de vervelende gewoonte waarbij je klusjes voortdurend uitstelt door te eten. Procrastinate (uitstellen) + eating (eten), het klinkt verder gezocht dan het is.

"Eerst een stukje chocolade en dan begin ik" of 'Snel nog een cappuccino, voor ik mij door die berg admininistratie werk.'

Herkenbaar? Lees dan vooral verder.

Het woord mag dan nog geen plaats veroverd hebben in het woordenboek, volgens experten is het een veelvoorkomend fenomeen. In plaats van meteen aan je werk te beginnen, heb je de neiging om snel nog iets te snacken, bij wijze van uitstelgedrag. Helaas zijn het meestal calorierijke, ongezonde snacks waar we naar teruggrijpen.

Vette, suikerrijke snacks

Ik hoor voortdurend verhalen van mensen die een taak uitstellen door eerst iets kleins te eten. Wanneer we bijvoorbeeld een deadline naderen, krijgen we een gevoel van stress of zelfs lichte angst. Dat gevoel is een goede reflex, want het zorgt ervoor dat we taken uiteindelijk tot een goed einde brengen. Maar ons brein verzet zich tegen dat gevoel, en wil dat die angst verdwijnt. Aangezien vette en suikerrijke snacks ons snel een goed gevoel bezorgen, grijpen we daar naar terug. Je kan zo in een vicieuze cirkel terechtkomen, en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot chronisch overeten.

Goede keuzes

Toch hoeft procrastineating niet noodzakelijk negatieve gevolgen te hebben. Als je goede keuzes maakt over wat je in je mond stopt, kan het zelfs een goede reflex zijn om even gezond te snacken voor je aan een taak begint. Eén van de manieren om je hersenactiviteit een boost te geven, is het eten van koolhydraten en natuurlijke suikers uit fruit. Je krijgt er op korte termijn meteen energie van, en je raakt gefocust. Om voordeel te halen uit je tussendoortje is het een goed idee om lege calorieën te vermijden, die alleen ongezonde vetten en suiker aanleveren. In plaats daarvan kan je een stukje donkere chocolade eten, een handvol noten, een appel of een tas groene thee drinken. Gebruik de drang van je brein om iets te eten op een gezonde manier, en je kan er voordeel uit halen.

Gezonde lade

Een extra tip om uitstelgedrag in te perken, is het voorzien van een 'gezonde lade' op het werk, met de snacks. Niet alleen beperk je je zo tot gezonde tussendoortjes, maar je vermijdt ook dat je een halfuur kwijt bent door naar de snackautomaat te lopen,en onderweg met iedereen een babbeltje te slaan. Zo ben je al snel een halfuur verder. In plaats daarvan kan je even een gezonde snack nemen, op tijd naar huis gaan en nog genoeg energie,hebben om een lekkere en gezonde avondmaaltijd te bereiden.

Afleren kan je leren

Nog een geruststellend weetje: procrastineating kan je wel degelijk afleren. De eerste stap is toegeven aan jezelf dat je er last van hebt. Als je vervolgens een strak dagschema opstelt op het werk, inclusief snackpauzes én je houdt je daar aan zonder extra snacks, ben je al op de goede weg. Alle begin is moeilijk, maar na een tijdje zal je er geen last meer van hebben.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb